Casper Egas | vrijdag 17 Mrt 2023, 18:52

Lees hier onze recensie van deze transportmanager!

Review

Rating 8/10
User rating 0/10
  • Zeer verslavend
  • Transport Tycoon is terug!
  • Oogt aantrekkelijk
  • Rechtstreekse overzetting van de PC
  • Soms verwarrend
  • Geen echte landen

Gespeeld op Xbox Series X. Geoptimaliseerd voor Xbox Series.

Ik ben in het verleden al vaker verslingerd geraakt aan games met een transport-thema. Vooral Railroad Tycoon 2 op de PC en Dreamcast is een echte favoriet van mij. Het derde deel op de PC was ook meer dan de moeite. Daarvoor was er ook al Transport Tycoon op de PC en PlayStation, wat een nog completer spel was, met niet alleen treinen, maar ook met bussen, vrachtwagens, boten en vliegtuigen. Dat spel was echter nog wat ontoegankelijk en matig afgewerkt.

Ontwikkelaar Urban Games heeft met een crowdfunding campagne eerst Train Fever gemaakt, als spiritueel opvolger van de Tycoon games. Later zijn ze verder gegaan met Transport Fever en Transport Fever 2. Dit laatste spel kwam op de PC al in 2019 uit, maar is nu ook beschikbaar op de Xbox consoles. Het gaat helaas op een rechtstreekse overzetting.

REVIEW

Bouwen, bouwen, bouwen!

In Transport Fever 2 run jij een transportbedrijf dat allerlei voertuigen moet gebruiken om passagiers en goederen van A naar B te krijgen. Dit moet je natuurlijk doen met een beperkt budget en in allerlei gebieden, die weliswaar geïnspireerd zijn op echte landen, maar er helaas niet echt op lijken. Wat wel erg leuk is, is dat je kunt beginnen in 1850 en kunt doorspelen tot in de toekomst. Er worden daardoor steeds weer nieuwe transporttechnologieën ontwikkelend, waardoor je altijd wat te doen houdt. Ook leuk is dat de beschikbare voertuigen variëren op basis van de gebieden waarin je speelt.

Je kunt in de vrije modus gaan spelen, waarin de omgeving wordt gegenereerd aan de hand van jouw wensen. Je hebt dan geen missies en kunt vrij gaan bouwen. Ik raad je echter aan om eerst te beginnen met (een deel van) de campagne. Hier kun je namelijk spelenderwijs het spel leren en krijg je steeds gerichte doelen om uit te voeren. De campagne is opgedeeld in drie periodes, met elk zes levels. Je kunt hier vele uren zoet mee zijn. Geinig detail is dat een van de eerste missies zich afspeelt in Nederlands-Indië, waar je de goederen van de plantages bij de havens moet krijgen. De makers van het spel gaan er daarbij aan voorbij dat dit tegenwoordig wat gevoelig ligt. 

Rechtstreeks van de PC

Omdat Transport Fever 2 nauwelijks is aangepast en rechtstreeks is overgezet is de besturing niet geweldig. Je merkt dat het spel ontworpen is voor de muis, die je overigens ook bij deze versie kan gebruiken. Ik heb gekozen om gewoon te gaan spelen met de controller, en gelukkig is dat ook best onder de knie te krijgen. De mooie, gedetailleerde graphics zijn ook overgezet. Het is als liefhebber echt leuk om alle voertuigen te bekijken en zelfs de gebouwen en burgers zien er meer dan netjes uit. Door de pop-in en matige belichting zie je echter wel dat je te maken hebt met een simulatie/strategiespel en dat het niet op kan boksen tegen de beste actiegames. De muziek is ideaal voor lange speelsessies, behalve dat de deuntjes daarna nog uren in je hoofd blijven rondspoken en de stem nogal amateuristisch overkomt.

En lange speelsessies, die zal je met dit spel zeker hebben. Dit is een van de weinige spellen die ik zonder meer van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat achter elkaar kan blijven doorspelen. Nog even de oude vrachtwagens vervangen… en nog even die onverharde weg aanpakken… oh, een nieuwe trein op de markt, die wil ik proberen… en ga zo maar door. Het is vooral aan het begin niet makkelijk om je hoofd boven water te houden in de vrije modus (vooral op hogere moeilijkheidsgraden!), maar door te leren van je fouten kun je winst gaan maken. Efficiëntie is het toverwoord: laat voertuigen rondes maken, zodat ze zo min mogelijk zonder lading terug moeten rijden en bedenk dat snelheid en afstand mede de prijs van goederen bepalen. Plekken die je goed van hun gewenste spullen voorziet zullen groeien, waardoor je later kunt uitbreiden. Wat geld lenen voor een wijze investering kan zonder meer de moeite waard zijn, maar vergeet niet dat je ook rente moet betalen.

Het spel is echt leuk om te spelen, al heeft de ontwikkelaar weinig origineels in het spel gestopt. Het spel doet precies wat je van een game als dit verwacht en doet dat goed. Soms is Transport Fever wel wat priegelig en onoverzichtelijk. Zo wil het spel soms vrijwel automatisch heel onlogische routes aanleggen en moet je heel goed opletten met seinen om het treinverkeer in goede banen te leiden. Soms staan treinen maar te wachten totdat ze een ons wegen, omdat het spoor niet vrij zou zijn.

Conclusie

Transport Fever 2 is een uitstekend spel voor eenieder die van dit genre houdt en de PC-versie niet heeft gespeeld. Als je net als ik meer een console gamer bent, dan is het de moeite waard om te wennen aan de wat onhandige besturing. Meestal helpt het spel je wel op weg, waardoor de leerweg leuk is en bijna nooit frustrerend. Dat je af en toe wat moet klooien, neemt het grote spelplezier niet weg. Pas maar op, want je raakt helemaal verslingerd aan het spel!

Reacties

Login of registreer om te reageren.