Casper Egas | zaterdag 26 Aug 2017, 16:40

Het is hacken en slashen geblazen in Victor Vran; Lees hier onze recensie!

Review

Rating 8/10
User rating 0/10
  • Goede Diablo-kloon
  • Uitdaging is goed te tweaken
  • Audiovisueel aantrekkelijk
  • Lokale én online co-op
  • Wat eentonig
  • Goud is vaak overbodig
  • Fractured Worlds is minder leuk

De koning van het hack & slash-genre is voor mij toch echt wel Diablo. Als een spel maar in de buurt kan komen van dit grote voorbeeld, dan heeft de ontwikkelaar al goed werk afgeleverd. Victor Vran Overkill Edition is zo een titel; het kan zich voor een groot deel meten met Diablo en kost maar een slordige 35 euro, inclusief twee uitbreidingen!

REVIEW

Victor Vran is namelijk al twee jaar oud. In 2015 kwam het spel op de PC uit en was een klein succes. De later verschenen uitbreidingen Motörhead Through the Ages en Fractured Worlds zijn toegevoegd aan de Xbox One-versie. Je krijgt dus een heleboel waar voor je geld, maar het is wel de oude waar.

Lekker hakken

Ingewikkeld zijn dit soort spellen zelden en Victor Vran is zeker geen uitzondering op deze regel. Dit betekent echter niet dat er geen strategie in het spel te vinden is. Zo heeft elk wapen drie soorten aanvallen, waarvan er twee op moeten laden. Daarnaast kun je twee verschillende vormen van magie gebruiken. De wapens en vaardigheden doen nog het meest denken aan een soort steampunk stijl, met een mix van zwaarden, bijlen, shotguns, mortieren en bliksemgeweren. Het is de kunst om je wapens efficiënt af te wisselen en je door middel van rollen uit de voeten te maken wanneer een tegenstander het op jou gemunt heeft.

De omgevingen zijn wijds en redelijk afwisselend. Elke locatie heeft nog optionele tombes en grotten voor extra speelduur en extra uitdaging. Bij elke plek kun je met runen de uitdaging verhogen om zodoende grotere beloningen te krijgen en sterren te verzamelen. Je kunt het spel dus zo makkelijk of moeilijk maken als je zelf wilt.

Jammer wel is dat je overladen wordt met items die vaak weinig opvallen. Op een gegeven moment zat mijn rugzak vol en konden de meeste wapens mij niet meer boeien. Dit geldt nog meer voor het geld, want dat is bijna nutteloos. In de hublocatie kun je weliswaar spullen kopen, maar deze voegen vrijwel niets toe aan de toch al vrijwel onuitputtelijke voorraad wapens die je al op zak hebt. Dit is echt een minpunt van Victor Vran. Bij Diablo is er namelijk altijd een zoektocht naar meer geld en vooral betere items, terwijl het hier vooral een bijrol speelt. Toch blijft het spel vooral met anderen leuk en net afwisselend genoeg. Je kunt het daarbij tegen elkaar opnemen, maar het gaat mijns inziens vooral om het samen de strijd aan gaan. Jammer is het wel dat je lokaal alleen met twee spelers kunt spelen en niet met vier.

Geen budgetuiterlijk

Veel goedkope games zien er ook goedkoop uit. Dit is niet het geval met Victor Vran. Het spel is stijlvol, met creatief ontworpen tegenstanders en mooie omgevingen. Daarnaast ziet er ook technisch goed uit, op wat screen tearing en slowdown na (vooral in local co-op). Het verhaal wordt verteld met een komische vertelstem die veelvuldig refereert naar populaire media, zoals superhelden en films. Tussen belangrijke missies zijn aantrekkelijke handgetekende illustraties te zien die het verhaal verder uit de doeken doen.

Muzikaal wordt het spel prachtig begeleid met sfeervolle rock- en elektronische muziek. Soms wordt er ook hier gerefereerd naar bekende memes, zoals zombies die de Gangnam Style dansen. Victor Vran is niet altijd even serieus, zoals je wel merkt. Toch is er een mooie balans te vinden tussen sfeer, uitdaging en geslaagde grappen.

Uitbreidingen

Zoals gezegd worden er twee uitbreidingen meegeleverd: Motörhead Through the Ages en Fractured Worlds. Het reguliere spel heeft al een fatsoenlijke speelduur, zeker wanneer je de subdungeons ook wil uitmesten, maar ook de uitbreidingen bieden genoeg speelplezier.

Motörhead Through the Ages bevat drie nieuwe omgevingen met deels nieuwe vijanden en wapens. Het verhaal volgt de wereldberoemde band en zijn inmiddels overleden frontman Lemmy Kilmister en is komisch van aard. Je wordt tijdens het spelen overladen met metal van Motörhead (vooral de bekende hits) en moet zelfs met magische gitaren de strijd aan gaan tegen het tot leven gekomen logo Snaggletooth. Voor liefhebbers van de band en voor metalliefhebbers in het algemeen is deze uitbreiding, die je ook al kunt spelen voordat je de reguliere campagne hebt uitgespeeld, zeer de moeite.

Helaas kan niet hetzelfde gezegd worden van Fractured Worlds. Eigenlijk voegt deze uitbreiding naast wat nieuwe tegenstanders en wapens vooral willekeurig gegenereerde werelden. In theorie levert dit veel extra speeltijd op, maar in praktijk wordt het vooral eentonig. Hack & slash games zijn vaak al niet de meest afwisselende games, maar wanneer de omgevingen ook nog eens generiek zijn en veelvuldig herhaald worden, dan is de lol er echt wel af.

Conclusie

Ik had lage verwachtingen van Victor Vran en zou het spel nooit uit mezelf gekocht hebben. Toch heeft het spel mij erg ten positieve verrast. Het speelt namelijk prima, heeft stijl, ziet er goed uit, klinkt goed en biedt genoeg uitdaging. Je kunt vele uren zoet zijn met Victor Vran, vooral wanneer je met anderen gaat spelen. Zoals met de meeste genregenoten kan al het hakken soms wat saai worden en de balans tussen wapens en geld is wat vreemd te noemen. Voor mij blijft echter bovenal overeind dat Victor een koopje is en zeker voor fans van Motörhead een must have is.

Reacties

Login of registreer om te reageren.