Dorian de la Fosse | zaterdag 24 Feb 2018, 11:08

Heb je altijd al een ontdekkingsreiziger in de ruimte willen zijn, maar dan zonder de echte gevaren? Lees dan hier de review!

Review

Rating 7/10
User rating 0/10
  • Bouw je eigen raketten en vliegtuigen
  • Verken het zonnestelsel
  • Beheer je eigen centrum voor de ruimtevaart
  • De omgevingen zijn niet heel indrukwekkend
  • De game heeft last van framedrops

De ruimtevaart is niet voor iedereen weggelegd, maar toch zijn er genoeg mensen die hier van dromen. Met Kerbal Space Program kan die droom (digitaal) in vervulling gaan.

REVIEW

Up, up and away!

In Kerbal Space Program sta jij aan het roer van een ruimtevaartcentrum genaamd het Kerbin Space Center (KSC). In dit centrum bouw je raketten en ruimteschepen die worden gebruikt voor het exploreren van het heelal. Uiteraard kun je dit niet doen zonder over de nodige kennis te beschikken, dus ik zou je aan willen raden eerst een aantal tutorials te doen. Deze zijn allemaal beschikbaar vanaf het hoofdmenu. In de tutorials wordje langzaam klaar gestoomd voor het echte werk. Je begint natuurlijk met het bouwen van een minuscuul schip welke je in staat brengt om honderden kilometers de lucht in te gaan en je leert ook welke handelingen vereist zijn om dit voor elkaar te krijgen. Al snel leer je hoe je een degelijke raket moet bouwen om zo in een baan om Kerbin te komen (Kerbin is de thuisplaneet van de Kerbals).

Space, space, spaaaaaace!

Na de tutorial krijg je een aantal opties om uit te kiezen. Je kunt kiezen voor de Career mode, de Sandbox mode en de Science mode. In de Career mode is het aan jou om het Kerbin Space Center te leiden. Je moet rekening houden met gelimiteerde financiën en materialen. Je moet immers nog een naam voor jezelf maken. Om aan geld te komen kun je contracten aannemen die je een bepaalde opdracht geven, zoals het lanceren van een satelliet. Als je succesvol bent, dan staat daar geld tegenover en hoe meer contracten je voltooit, hoe groter het centrum wordt. Zo krijg je meer materialen voor betere voertuigen en zo kun je weer grotere contracten vervullen. Langzaam maar zeker breid je zo het centrum uit en voor je het weet beland je op Mun (de maan van Kerbin) of andere planeten in het zonnestelsel waar je rond kunt dolen met de Kerbals, vlaggen kunt plaatsen, onderzoek kunt doen enzovoorts.

Vrijheid is blijheid

Voor de gamers die niet zo’n fan zijn van lange missies met beperkte goederen en financiën is er de Sandbox mode. In deze modus is het Kerbin Space Center volledig geüpgraded en zijn alle materialen beschikbaar waardoor jou niets in de weg staat om het heelal te verkennen (behalve je eigen onkunde natuurlijk). Hier zijn contracten niet beschikbaar, maar vanaf het lanceerplatform en de landingsbaan heb je wel de mogelijkheid om een aantal missies uit te voeren met vooraf gebouwde ruimteschepen. Zo krijg je de mogelijkheid om te bekijken wat het beste bij jou past. Dit vond ik verreweg de leukste modus van de game.

Zoals gezegd is er ook nog een Science mode. In deze modus zijn ook de financiën, reputatie en contracten niet beschikbaar, maar draait het puur om het verzamelen van wetenschappelijke gegevens, zodat je de nieuwe technologieën kunt onderzoeken en ontwikkelen. Een leuke toevoeging, maar in vergelijking met de andere modi is deze het minst leuk om te spelen.

Bouw je rot!

De hangar is waar ik de meeste tijd heb doorgebracht in de game. Hier gebeurt de magie. Je bent vrij om je eigen voertuigen te bouwen en je kunt ze zo gek maken als je wilt. Het is wel aan te raden om wat kennis op te doen over aerodynamica (gelukkig krijg je dit ook in de tutorial), zodat je eerste lancering niet gelijk eindigt in een catastrofaal ongeluk. Je hebt ook de mogelijkheid om Kerbin te ontdekken door voertuigen te bouwen die gelanceerd kunnen worden vanaf de landingsbaan. Hier gelden weer andere regels voor dan voor ruimtevoertuigen en juist daar zit het leukste aspect van de game; uitzoeken wat je nodig hebt voor je doel en een voertuig bouwen die dat doel kan bereiken (binnen de wetten van de natuurkunde natuurlijk). Het heeft een aantal uur geduurd (ongeveer vier) voordat ik een schip had gebouwd welke daadwerkelijk in een baan rond Kerbin kon blijven. Zo kreeg ik dus de mogelijkheid om een satelliet te plaatsen. Dat gevoel van een overwinning blijft altijd lekker.

Keerzijde van de medaille

Uiteraard is er niet alleen goed nieuws om te vertellen over de game. Zo is de besturing aardig lastig en hier zie je dat de game zijn oorsprong vindt op de PC. De besturing met een controller voelt onwennig. Dit gevoel verandert nadat je een tijdje in de game zit en ik begrijp dat het lastig is om een game zoals dit over te zetten naar een console. Dan hebben we het natuurlijk nog niet gehad over de graphics. Hier kun je lang en kort over discussiëren, maar Kerbal Space Program is niet een van de mooiste games. Hier bedoel ik mee dat alles, los van het Space Center, er een beetje flets uitziet. Gras is vrijwel niet bestaand, het zijn gewoon groene vlaktes en hetzelfde geldt voor het water. Dit zijn blauwe vlaktes die de groene vlaktes aanvullen. Nu gaat het in de game meer om de ruimte natuurlijk, omdat je daar het merendeel van de tijd in zit. Dit ziet er prima uit, overwegend zwart, maar zoals we allemaal weten is dat hoe de ruimte eruit ziet. Over het geluid heb ik weinig te klagen, dit doet wat het moet doen. Verreweg het vervelendste zijn de framedrops. Juist omdat dit geen grafisch hoogstandje is, verwacht ik niet dat er haperingen ontstaan zodra onderdelen ontploffen of als ik weer terug kom naar de oppervlakte van Kerbin.

Conclusie

Kerbal Space Program Enhanced Edition is een leuke game voor de liefhebbers van de ruimtevaart. Er zijn zat mogelijkheden om je behoefte aan ruimte exploratie te vervullen. Het gevoel dat je krijgt als je jouw ruimteschip succesvol lanceert is geweldig en als het dan ook nog lukt om het af te leveren op zijn bestemming dan kan het eerstvolgende uur niet meer stuk. De omgevingen zijn allemaal een beetje flets en niet heel interessant, maar dat is niet heel erg aangezien je toch de meeste tijd in de ruimte doorbrengt (en de hangar natuurlijk). De framedrops zijn wel irritant en dat doet toch een beetje af aan de ervaring.

Reacties

Login of registreer om te reageren.