Willem van Vugt | maandag 31 Aug 2015, 21:00

Vandaag heeft Microsoft de Xbox One Elite aangekondigd. Wat heb jij als gamer aan deze vernieuwde hardware?

Xbox One Elite

Vandaag kondigde Microsoft een nieuwe versie van zijn Xbox One-console aan: de Xbox One Elite. Deze console heeft verbeterde hardware, maar wat heb jij daar als gamer nou aan?

Het is niets nieuws voor de gaming industrie dat consoles updates krijgen. Meestal gebeurt dit geruisloos en gaat het om kleine hardware aanpassingen waar je als gamer niet zo heel veel van merkt. Een iets zuiniger chip bijvoorbeeld, of een goedkoper onderdeel. Leuk, maar niet super interessant. Wel interessant zijn nieuwe edities van consoles! De Xbox 360 is bijvoorbeeld twee keer fors geüpdatet. In 2010 verscheen de Xbox 360 Slim, een kleinere variant van de originele Xbox 360, met een ander type harde schijf, kleinere behuizing en strakker uiterlijk. In 2013 verscheen vervolgens de Xbox 360 Super Slim, die nog een slag kleiner was en qua design in lijn lag met de Xbox One. Deze versie van de console wordt nog altijd verkocht en is het perfecte kleine broertje van de Xbox One.

Console

De klassieke harde schrijf van de Xbox One is vervangen voor een Hybrid Solid State Drive. Dit betekent dat de harde schijf bestaat uit twee delen: één deel is Solid State en daarmee extra snel, één deel is een reguliere schijf. De Xbox One maakt hier handig gebruik van door recente games en veel gebruikte data vanaf de Solid State te starten, terwijl “oude” gegevens naar de standaard schijf worden weggeschreven. Speel je bijvoorbeeld vaak RARE Replay, dan kan de console dit spel extra snel opstarten. Of speel je elke avond een paar potjes Gears of War Ultimate Edition, zal dit ook extra snel gaan. Start je echter een spel of app die je lange tijd niet gebruikt hebt, dan kan je rekenen op de laadtijden die je al gewend bent.

Controller

Naast de nieuwe harde schijf wordt de Xbox One Elite ook standaard voorzien van één Elite controller. De Elite controller is een totaal andere controller dan de reguliere Xbox One controller. Ten eerste heeft hij vervangbare onderdelen en krijg je ook een setje extra’s mee. Waar je bij oordopjes verschillende formaten “ear buds” krijgt, krijg je bij de Elite controller verschillende typen thumbsticks en d-pads. Onder de controller kan je “hair triggers” plaatsen waaraan je zelf knoppen kan toewijzen vanuit de Xbox Accessoires-app. Je kan bijvoorbeeld aan één van deze trigger de B-knop toewijzen, zodat je tijdens het spelen van een shooter je duim niet van de thumbstick hoeft te halen. Voor de échte pro’s dus. Deze Elite controller is ook los verkrijgbaar.

Upgraden?

Al met al is de Xbox One Elite console een terechte update van de console. Het zal niet voor alle gamers nodig zijn om te ugpraden en als je dit niet doet zal je ook nog alle games kunnen spelen, en blijven spelen. Wil je echter zo snel mogelijk aan een nieuw potje beginnen en zo precies mogelijk gamen, dan mag je de Elite console niet overslaan.

Reacties

appie21 8 jaren,7 maanden geleden

Zie ik het goed, gaat deze zonder de kinect?

Flavourlicious 8 jaren,7 maanden geleden

Correct.

Zumpelvelder 8 jaren,7 maanden geleden

Wel nig behoorlijk prijzig, maar weet rond kerst misschien een leuke aanbieding... ;-)

Nightbringer 8 jaren,7 maanden geleden

De controller kost los al € 150,- en het feit dat er een hybride ssd in zit en 500 extra gig aan ruimte zorgt ervoor dat ie best wel fijn geprijsd is.

Flavourlicious 8 jaren,7 maanden geleden

Zal denk ik vooral door die controller komen aangezien die redelijk duur is los.

Stoempfel 8 jaren,7 maanden geleden

"Al met al is de Xbox One Elite console een terechte update van de console. Het zal niet voor alle gamers nodig zijn om te ugpraden en als je dit niet doet zal je ook nog alle games kunnen spelen, en blijven spelen. Wil je echter zo snel mogelijk aan een nieuw potje beginnen en zo precies mogelijk gamen, dan mag je de Elite console niet overslaan."

Dit kun je toch niet serieus schrijven?
-"Terechte update"? We hadden wel zonder gekund denk ik.
-"Het zal niet voor alle games nodig zijn om te upgraden"? Voor wie is het wel nodig? Is er iemand die z'n Xbox omruilt voor deze minimale upgrade?
-"Wil je echter zo snel mogelijk aan een nieuw potje beginnen en zo precies mogelijk gamen, dan mag je de Elite console niet overslaan." Bij nieuwkoop zou ik geen 100 euro extra neerleggen voor deze magere upgrades, maar gewoon voor de oorspronkelijke versie gaan.

Krijgt Xboxworld betaald om dit te pushen?

De_GnashR 8 jaren,7 maanden geleden

Idd ik wacht wel liever op de Xbox One slim editie als ik echt wil gaan upgraden. Met de controllers van nu is er ook niks mee om te gamen en met een externe harde schijf ben je ook goedkoper uit. Die is waarschijnlijk iets minder sneller dan die HSSD maar je kunt daar wel veel meer games opslaan.

Willem 8 jaren,7 maanden geleden

Hoi Stoempfel. Helaas hebben we niets voor gekregen. :(

Maar even serieus: ik vind het een terechte update, omdat de HDD-techniek voor gaming toch steeds minder interessant wordt dan de SSD techniek. Goed, we hebben het hier over een Hyrbid Solid State, maar het verschil ga je zeker merken.
Ik ben er van overtuigd dat er wel degelijk gamers zijn die overstappen. Nieuwste hardware, tikkeltje sneller, mooie controller er bij. In de "pro" circuits of voor echte diehards zéker interessant.

Zover my 2 cents. :)

Jorrie 8 jaren,7 maanden geleden

Meh, dat scheelt hooguit een paar seconden. Niet een upgrade waard. Wel als je nog geen Bond hebt misschien.

Froggle 8 jaren,7 maanden geleden

Zit er wel aan te denken te upgraden, gezien ik toch al van plan was die controller te halen. M'n huidige Xbox verkoop ik nog wel voor 250. Dan betaal ik dus nog 100 euro voor de upgrade. Dat heb ik wel over als Windows 10 dan lekker soepel draait op de Elite. :)

Login of registreer om te reageren.