Casper Egas | donderdag 20 Okt 2016, 21:11

Ondanks slechte ondersteuning van MS toch een release op de Xbox One

john and boris yesterday

Verslag

Onlangs heb ik een persevent in Amstelveen van de uitgever Mindscape bezocht, waarbij drie nog niet verschenen titels van Microïds speelbaar waren. Ik werd ontvangen in een klein zaaltje met verscheidene Playstation 4-consoles en een PC. De Xbox One was nergens te bekennen door slechte ondersteuning van Microsoft. Toch verschijnen de drie titels, Yesterday Origins, Moto Racer 4 en Syberia 3, allen ook op de Xbox One.

Negativiteit over de Xbox One

Ik sprak de Fransman Loick Tanguy (VP Business Development van Microïds), die de zakelijke kant van al deze titels overziet. Hij vertelde dat ze de laatste tijd veel problemen hebben met Microsoft. Zowel Yesterday Origins als Moto Racer 4 moeten zelfs op alle systemen worden uitgesteld, vanwege een nog niet gegeven goedkeuring van Microsoft. Er staat in hun contract dat de spellen op alle platforms tegelijk uit moeten komen, dus zijn ze op de Playstation 4 ook vertraagd. Daarnaast zaten ze ook in hun maag met Microsoft vanwege het geringe succes van de Xbox One in Azië en in een groot deel van Europa. In de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk doet de console het prima, maar in Nederland gaat het matig en in het zuiden van Europa is het een ramp. Van sommige games drukken ze tien keer zoveel exemplaren voor de PS4 dan voor de Xbox One in Frankrijk. Daarnaast zijn de kosten die de uitgever aan de platformhouder moet betalen per verkochte game op de Xbox One een stuk hoger dan op de Playstation 4. Door al dit gedoe wordt er nu overwogen om misschien maar helemaal geen games van Microïds meer uit te geven op de Xbox na 2017. Als uitgevers afhaken, dan belooft dat weinig goeds voor de toekomst van het platform.

Siberia 3

Siberia 3

Syberia 3 was speelbaar op een PC in 4K-resolutie. Het spel zag er prachtig uit en werd zelfs een kunstwerk genoemd. Het gaat hier om het langverwachte vervolg in de adventureserie die vooral op de PC bekend is geworden. Het spel begint in een vreemd soort ziekenhuis met mensen met psychische en fysieke aandoeningen. Het hoofdpersonage lijkt verdacht veel op Lara Croft, al was dat louter toeval, volgens de uitgever. Na een aantal lange, maar prima ingesproken conversaties, kon ik rond gaan zoeken en kon ik vrij eenvoudige puzzels gaan oplossen. De omgeving zag er prachtig uit, maar de simpele aard van de raadsels, die de uitgever intuïtief noemde, wisten mij nog niet te overtuigen. Het spel belooft wel een erg mooie en zeer lange game te worden voor fans van het inmiddels niet zo populaire adventuregenre. In maart kun je aan de slag op de Xbox One, PC of Playstation 4.

Yesterday Origins

Kennelijk heeft Microïds de memo over de niet zo populaire adventuregames niet gehad, want Yesterday Origins is ook een adventure. Dit is het vervolg op het spel Yesterday, dat in 2012 uitkwam op de PC, iOS en Android. De Spaanse studio Pendulo Studios heeft een prachtige artstyle gekozen voor deze volwassen game. Met volwassen bedoel ik dan niet dat het zeer bloederig is en vol tieten zit, maar dat het spel vol zit met diepgaande humor, een sterk verhaal en lastige puzzels. Je speelt John Yesterday, een man die al vijfhonderd jaar oud is en steeds weer tot leven komt zodra hij sterft.

Er is echter een nadeel, hij verliest steeds zijn geheugen wanneer hij tot leven komt. Het spel speelt zich af in het verre verleden (in zijn eerste leven) en in het heden. Je moet tijdens het spel in de traditie van games als Broken Sword, The Secret of Monkey Island en Discworld, met voorwerpen en conversaties deduceren wat er gedaan moet worden. Het spel is grappig, uitdagend en geeft veel voldoening. Er zaten echter nog wel wat bugs in het spel, waardoor de ervaring wat ongepolijst over kwam. Yesterday Origins ligt op 10 november in de winkels voor een prijs tussen de dertig en veertig euro.

Moto Racer 4

Dit is een simplistisch motorracespel, dat al jaren geen vervolg in de serie gezien heeft. Ik houd wel van arcaderacespellen, dus ik begon met goede moed aan het spel. Helaas viel de ervaring nogal tegen. De besturing was wel aardig, maar niet overtuigend en het spel zag er grafisch gedateerd uit. Ook was de framerate in deze vroege versie erg slecht, vooral als er meerdere tegenstanders tegelijk op het scherm waren. Je kunt in Moto Racer 4 racen op het asfalt en op modderige weggetjes, wat elk een iets ander gevoel geeft. Het spel kan online en offline ook met andere spelers gespeeld worden en op de Playstation 4 kan het spel zelfs gespeeld worden met de Playstation VR (voor als je een sterke maag hebt). Ik was weinig onder de indruk van dit spel; ben je toch geïnteresseerd, dan kun je het spel vanaf 3 november aanschaffen voor een prijs tussen de dertig en veertig euro.

Conclusie

De spellen van Microïds lijken op Moto Racer 4 na prima te worden. Vooral Yesterday Origins lijkt mij een goed spel, dat waarschijnlijk door veel mensen over het hoofd zal worden gezien. Het was echter zorgelijk om te horen hoe negatief de uitgever was ten opzichte van Microsoft. Het is een slecht teken als er minder spellen gaan uitkomen op de Xbox One. Ik hoop dan ook van harte dat Microsoft zijn stinkende best zal doen om het tij te keren!

Reacties

AbdullahTurhan 7 jaren,4 maanden geleden

Ik vind dit persoonlijk wel jammer. Syberia 3 komt gelukkig nog wel uit. Hopen dat na 2017 dit uiteindelijk niet doorgaat!

Login of registreer om te reageren.